Varför så macho och hård?

Kära pappor. Nu ska vi plocka fram den intuitiva sidan. Närvaron. För med den kommer man längst.

Hårdhet och stelhet. Starka diskussioner. Offentliga påhopp. Nu får det vara slut. Det är ingen mamma som vill ha en stel machopappa med våld och svärord som lösningar på diskussioner, inget barn för den delen heller. Därför kräver jag mjuka kärleksfulla pappor.

Jag gjorde en spaning på stan häromdan och har funderat på hur jag ska komma vidare. Det som jag fick se förbryllade mig så till den milda grad att jag, i mitt skrivande, blev helt stum. Känslorna kastades mellan förtvivlan och ilska. Mitt i det så blev jag otroligt ledsen. Det sitter i ännu.

I kön på affären. Där dök den där pappan som jag beskrivit i ingressen tidigare. Han var arg. Energin var all ”over the place”. Rullandes på en vagn med ett barn i och mamman bredvid gör han hela butiken obekväm. Glåpord och tillrättavisningar både till mamman och till sig själv. ”du är så… spänd. Tagga ned!” – ville jag säga till honom. Men jag vågade inte säga någonting. Resultatet av hans beteende gjorde butiken handlingsförlamad.

Jag kan helt klart ställa mig starkt kritiskt till mitt beteende. Varför gjorde jag inte mer? Hans beteende var helt otänkbart för mig för 2019. trots att jag återkommande ser och har sett mönstret. Medpappor – Hantera era problem. Låt dem inte gå ut över dem som älskar er varje dag.

Det finns stöd. Massa hjälp! Man måst bara vilja bli hjälpt. Och det är inte fel. Att få räta ut ett frågetecken och att förändra ett icke charmigt beteenden är nödvändigt för att utvecklas som människa och fungera i det sociala kollektiv vi lever i.

Foto: Andrew E Weber

Kära pappor. Nu ska vi plocka fram den intuitiva sidan. Närvaron. För med den kommer man längst. Och våra älskade mammor får faktiskt hjälpa oss och påminna oss om när vi går över gränsen. Det måste vi tycka är okej. När våra barn kallar på vår uppmärksamhet så skall vi lyssna och vara där. För bara då och endast då är vi föräldrar. Det är inte ovanligt att vi försöker lära känna oss själva i den nya situationen som det innebär att bli förälder. Men det rättfärdigar inte en psykisk kolapps.

All pepp till dig som är förälder. Mammor och pappor som kämpar med otillräcklighet och psykiska besvär. Men låt inte dessa gå ut över dig eller din familj. Det finns professionell och bra hjälp att få. Vi ska ju lära våra barn att hjälp är bra. Att misslyckas ger dig bara möjligheten till att få göra rätt nästa gång.

Behöver du stöd i ditt föräldraskap?

Bris för vuxna ; https://www.bris.se/for-vuxna-om-barn/vanliga-amnen/psykisk-ohalsa/angest/

1177 tips om att vara förälder; https://www.1177.se/Vasternorrland/barn–gravid/att-vara-foralder/

En reaktion till “Varför så macho och hård?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.