Mat till bebis

Det här kan många känna en vånda över. Därför tänkte jag nu presentera några bra och enkla tips på mat till din bebis, dessutom så kanske det kommer ett och annat enklare recept.

Mitt i vardagen, med känslostormar och blöjbyten så skall även maten för hela familjen ordnas. Det känns som att det knyter sig för många. Kanske tycker man att det är jobbigt, avancerat eller tidskrävande. Jag vill ju vara med min bebis! Resultatet blir oregelbundna tider, halvfabrikat och bråk och tjafs om vem som gör vad. Jag tänkte berätta lite om hur jag tänker och bjuda på ett och annat recept.

Gaaaaa, jag vet ju inte vad jag ska göra, eller hur det ska smaka?… Nä men det finns så mycket information att ta del av. Man behöver inte vara mästerkock för att göra ätbar mat. Jag tror att många räds att ställa sig i köket med rädsla för att det skall bli fel. Men faktum är att ditt barn förmodligen inte vet ännu vad hen gillar. Du medverkar till att skapa ett intresse genom att vara öppen och positiv till att testa nya rätter samt genom att laga många olika typer sådana.

Puréer är en höjdare i början, tills din bebis utvecklat tuggtekniken. Tänk på att att avstå salt och mitt förslag är att inte blanda för många ingredienser, utan vänj barnet med hur olika råvaror smakar.

Tänk ett steg i förväg , måste du börja laga mat exakt när ditt barn börjar skrika. NEJ! Rutiner. Det är allt. försök ha framförhållning på saker som ska tillagas, såklart så går inte alltid schemat ihop. Det här gör att det blir enklare att göra rätt och lättare att få din bebis att vilja prova din nya rätt.

Det viktigaste är väl att hen får mat , vem som gör det kan man diskutera en annan gång, lika så andra diskussioner. Det här får man öva på många gånger. Jag har så svårt att hålla mig ifrån att säga vad jag tycker och tänker ibland. Men jag tror det är viktigt att freda tiden kring maten och köksbordet, för att koppla maten till någonting positivt och lätt. Resultatet blir att din bebis visar ett större intresse av mat om du visar att det är enkelt.

Här följer några ytligare bra tips: http://www.babybaby.se/2019/10/11-tips-for-matglada-maltider-med-bebisen/

Några enklare recept

Potatispuré – 2 småpotatisar, lättsaltat smör.
Koka upp potatisen, gärna i bitar, med skalet på. Häll av vattnet men spar en liten skvätt i botten. Tillsätt smöret och mixa ihop med en stavmixer. Fungerar även på morötter. Tänk på att skölja rotfrukterna.

Morot och fiskpuré 1 fiskfilé, 1 morot, lättsaltat smör
Värm fisken i stekpannan. Efter en stund lägger du på en tesked med smör på fisken. Dela morötterna i mindre bitar, tillsätt 1 dl vatten och krydda dem tillsammans med lite timjan och citron. Tillsätt sedan morotsblandningen i stekpannan med fisken och låt koka tillsammans i stekpannan. När fisken och morötterna är mjuka, och tillsynes ätbara, så mixa ihop det till en puré. Kanske behöver du tillsätta ytligare lite vatten efter hand för att det inte skall bli för torrt.

Böngryta – 1 förpackning mixade blandade bönor (Ex; Zeta), 1 tomatsås 1 gullök, en mindre bit vitlök, lättsaltat smör, vitpeppar.
Finhacka lökarna och fräs i en matsked smör. När löken börjar bli lite gyllenbrun, tillsätt avsköljda blandade bönor. Krydda med en nypa vitpeppar. Tillsätt därefter tomatsås (Original, osockrad) och mixa ihop det – om inte ditt barn kan börja öva på att tugga. Detta ger cirka 4 portioner till din bebis. Eller så är det något för hela familjen att dela på.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.